Hontai Judo ry
Satu & Staffan Lindgren
TIEDOTE 2.7.2006

 


Hontai Judon nuoret opintomatkalla Japanissa
Kun Hontai Judo aloitti toimintansa Puistolan alueella yli 16 vuotta sitten, luvattiin nuorille, että jos he harjoittelevat ahkerasti, mennään heidän kanssaan joskus Japaniin tutustumaan judon perustajan Jigoro Kanon kotimaahan ja japanilaiseen kulttuuriin. Tänään seurassa harjoittelee vielä monta sellaista nuorta, jotka aloittivat judoharrastuksensa seuran ensimmäisessä harjoitustilassa, kerrostalon kaksiossa Tapulissa, ja niinpä lupauksen lunastamisen aika oli tullut.

Japanin matkan suunnittelu ja rahojen keruu aloitettiin kaksi vuotta sitten järjestämällä iso grilli-ilta yli 300 kansainväliselle tutkijalle, ja suurin osa matkarahoista kerättiin jatkossakin yhteisillä talkootapahtumilla. Heti alusta saatiin matkan suojelijaksi Marutei Tsurunen, joka on hyvin kuuluisa Japanissa, sillä hän on ainoa ulkomaalainen joka koskaan on valittu Japanin parlamentin ylähuoneen jäseneksi. Hänen sihteerinsä oli suurena apuna matkajärjestelyissä ja seuramme nuoret saivat myös tilaisuuden tutustua Japanin parlamentin ylähuoneeseen ja kuulla senaattori Tsurusen käsityksiä Japanin ja Suomen yhtäläisyyksistä ja eroista.

Kaikkiaan matkaan lähti seuran perustajien Satu ja Staffan Lindgrenin johdolla 16 edistyneempää, eli vähintään sinivöistä, yli 15-vuotiasta nuorta ja lisäksi huoltajana rutinoidusti toiminut Jaana Casagrande.

Kaksiviikkoisen matkan aikana kiertelimme Nagoyan, Kioton ja Tokion alueilla. Judoharjoittelu tapahtui judon pääpaikalla Kodokanissa sekä kahdessa budoyliopistossa. Budoyliopistoissa huomasimme, kuinka kovaa judon harjoittelu on, silloin kun se on pääasiallinen työ nuorilla. Erityisesti kiinnitimme huomiota japanilaisten tapaan kannustaa toisiaan ja nostattaa yhteishenkeä äänekkäillä kannustushuudoilla harjoitusten aikana. Myös harjoitusten rakenne oli selvästi erilainen vapaaharjoittelun eli randorin muodostaessa pääasiallisen harjoitusmuodon. Suomalaiset saivat myös tietoa mahdollisuudesta saada opiskelustipendi vuoden harjoittelujaksolle Japanissa. Valitettavasti emme päässeet harjoittelemaan samanikäisten nuorten eli pääasiassa lukiolaisten kanssa, koska yli kymmenen henkilön ryhmien vierailuissa paikalliset koulut eivät itse voi päättää isännyydestään, ja tarvittava paperisota olisi virkailijoiden mukaan vienyt kuukausia.

Japanilainen arki tuli tutuksi monella tavalla ja matkustaminen kaupungeissa sujui pian sujuvasti tiheitä metrolinjaverkostoja hyödyntäen. Pidemmät matkat tehtiin vaihtelevasti busseilla tai ns. luotijunilla. Yöpymiset tapahtuivat pääasiassa japanilaistyylisissä majataloissa, ryokaneissa. Korttelikylpylöissä eli ofuroissa oli mukava rentoutua päivään päätteeksi. Myös japanilaiseen ruokakulttuuriin pyrittiin tutustumaan; shabu shabu -ilta jäi varmaan kaikkien mieleen. Judoharjoittelun ohessa kerkisimme tutustua myös japanilaisten suosimaan lomakohteeseen Hakoneen, ajaa merirosvolaivalla ja nousta kaapelirataa pitkin vuorille.

Japaninmatka tarjosi nuorille tilaisuuden nähdä asioita erilaisesta näkökulmasta ja antoi heille näin paljon mietittävää, ja varmaankin ajatus siitä, että sinne vielä kerran palataan, sai pysyvän sijan monen mieleen.